poniedziałek, 4 listopada 2013

Dania z dyni dla maluchów i nie tylko


Póki sezon na dynię trwa!

Dynię możemy wprowadzić do diety dziecka już po 6. miesiącu, jest bardzo zdrowa, właściwie to taka bomba witaminowa :)
Pyszne i proste dania, które uwielbiają moje córcie.


Dynia na obiad:
Zuzia nie może doczekać się obiadku z dyni!
Składniki:
(na ok. 5 obiadków bliźniaczych;))
1. Mała dynia (ok. 1,5 - 2kg) najlepiej gatunek hokkaido - jest niezwykle słodka i po upieczeniu starszym dzieciom można podawać ją nawet ze skórką.
2. 3-4 ziemniaki
3. 1 marchewka
3. bulion warzywny lub rosołek na cielęcince/ piersi kurczaka czy indyka
 Przygotowanie:
 Dynię porządnie myjemy, kroimy na pasy, układamy na blasze, polewamy oliwą i pieczemy ok 15-20 min w 180 st. Jednocześnie w garnku gotujemy rosołek, dorzucamy ziemniaczki i marchewkę. Po upieczeniu z dyni łatwo oddzielić skórkę, do tego ma intensywny pyszny smak. Miąższ dyni miksujemy z ugotowanymi warzywami (można urozmaicić dowolnie skład) i dolewamy stopniowo wywar, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Właściwie wykonanie można dowolnie modyfikować - ziemniaki i marchew możemy np. ugotować na parze, aby danie było jeszcze bardziej wartościowe.

Dynia na deser:
Składniki:
1. Małą dynia (1,5 - 2kg) j.w.
2. 5-6 twardych kwaśnych jabłek
Przygotowanie:
 Dynię kroimy w kostkę, gotujemy pod przykryciem. Kiedy zaczyna się rozpadać dorzucamy obrane ćwiartki jabłek. Kiedy i te zaczną się rozpadać (po 10-15 min) miksujemy wszystko. Dla starszych dzieci można skropić danie cytryną dla smaku.

Dania można podzielić na porcje i zamrozić lub zapasteryzować. Możemy też upiec dwie pieczenie na jednym ogniu i to dosłownie, tzn. oddzielić część dyni i przyprawić przed upieczeniem na obiad dla rodziców:

Pytanie tylko czy dzieci będą chciały się podzielić?...
Dynia dla starszych dzieci i rodziców:
Składniki:
1. Dynia j.w. (może być większa)
2. 3-4 ziemniaki
3. 3 ząbki czosnku
4. świeży imbir
5. 2 pomarańcze
6. bulion lub wywar warzywny
7. grzanki czosnkowe lub prażone pestki dyni
 Przygotowanie:
Dynię układamy na blasze jak w pierwszym przepisie, polewamy oliwą, czosnek i imbir siekamy i posypujemy nimi naszą porcję, przyprawiamy pieprzem i solą. Pieczemy 15 - 20 min w 180 st. Kiedy jest już miękka, dodajemy ją, do bulionu z ziemniaczkami, wrzucamy pomarańcze, całość miksujemy i gotujemy jeszcze ok. 15 min. Krem jest rewelacyjny z prażonymi pestkami dyni.

Smacznego i na zdrowie! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz