poniedziałek, 13 stycznia 2014

Łosoś dla niemowlaków i nie tylko

Przepisy z łososiem w roli głównej to praktyczne, kulinarne uzupełnienie poprzedniego posta "na bezrybiu i tran ryba". Mam nadzieję, że nie muszę już dodawać jak cenne są takie potrawy w diecie naszych dzieci.
Łososia możemy wprowadzić do diety dziecka bardzo wcześnie, nawet w 6 - 7 miesiącu. Oczywiście jak każdy nowy pokarm zaczynamy od małej ilości, czyli z porcji ryby większość przypada rodzicom, bądź uzupełni zapas zupek na długo. Im starsze dziecko, tym więcej możliwości kulinarnych, oto tylko niektóre z pomysłów na dania dla dzieci. Jak zwykle zachęcam do gotowania wspólnych obiadów - zapewniam, że penne z łososiem na szpinaku z fetą, które dziś proponuję połaskocze każde podniebienie, niezależnie od wieku! :)

Przygotowanie łososia do wszystkich dań:

Składniki:

Filet z łososia,
Cytryna,
Koperek/ Natka pietruszki/ tymianek/ zioła prowansalskie,
Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Filet z łososia skropiony sokiem z cytryny (jeśli wprowadziliśmy już do diety) i oliwą, posypujemy koperkiem/ tymiankiem/ mieszanką ziół prowansalskich - wedle upodobań i zawijamy w folię aluminiową. Gotujemy na parze (w zależności od wielkości i grubości ryby - 30 - 40 min.). Nie potrzebujemy do tego specjalnych urządzeń, wystarczy garnek do gotowania na parze. (Jak na zdjęciu poniżej). Jeśli przygotowujemy równolegle obiad dla siebie, możemy w osobnym "pakieciku" doprawić rybę po swojemu - dodać pieprz i sól, położyć ją np. na kawałkach jabłka i pora.

Zupka z łososiem dla niemowlaka:

Składniki:

Przygotowany jak powyżej łosoś,
Marchewka,
Pietruszka,
Ziemniaki,
Kawałeczek selera

Przygotowanie:

W osobnym garnku gotujemy warzywa na zupkę. Kiedy są już miękkie, dodajemy kawałeczki ryby ugotowanej na parze, miksujemy i gotowe. Możemy urozmaicić danie o szpinak przygotowany jak poniżej.

Penne z łososiem na szpinaku (z fetą dla starszych dzieci i rodziców)

Składniki:

Łosoś na parze (j. w.),
Makaron penne,
Szpinak (najlepiej świeże liście, ale może być mrożony),
Feta,
Masło,
Sok z 1/2 cytryny,
1-2 ząbki czosnku,
Szczypta pieprzu

Przygotowanie: 

Gotujemy makaron (penne świetnie nadaje się dla maluchów, które radzą sobie już z gryzieniem, moje córeczki zjadają je z wielką radością i dumą samodzielności, rurka po rurce, (oczywiście rączkami), a ja uzupełniam obiadek o szpinak z łososiem :)) 
Liście szpinaku wrzucamy na kilka minut na patelnię z rozgrzanym masłem. Doprawiamy sokiem z cytryny. Dla młodszych dzieci, które nie jadają jeszcze nabiału - to koniec przygotowywań (a i tak jest pysznie). W pełnej wersji dodajemy 1 - 2 ząbki czosnku, doprawiamy pieprzem. Kiedy szpinak zaczyna być miękki wrzucamy niecałe opakowanie fety w kawałkach i mieszamy aż ser zacznie się rozpadać tworząc delikatny sos. Efekt końcowy powinien wyglądać mniej więcej tak:

(Pamiętaj, aby nie solić szpinaku - "feta załatwi sprawę".)

Teraz wystarczy tylko skompletować obiad:
Makaron, na to szpinak z fetą, na to łosoś. Zdjęcia efektu końcowego niestety nie mam - za szybko zniknął z talerzy ;)

Życzę smacznego i na zdrowie!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz