piątek, 13 grudnia 2013

Pstrąg z warzywami dla najmłodszych i nie tylko

Pomysł na rybę na wigilijny stół dla niemowlaka!

O tym, że ryby są w naszej diecie niezbędne chyba nie trzeba już nikogo przekonywać. Media huczą (słusznie) promując jedzenie ryb, a w każdej rozpisce dotyczącej diety małego dziecka znajduje się obiadek zawierający rybę 1-2 razy w tygodniu. Jeśli przyrządzimy danie rybne niemowlakowi w sposób zbliżony do naszego obiadu - będzie zafascynowane tym, że je to co mama i tata. Jest też duża szansa, że dzięki temu w przyszłości nie będzie grymasić na widok ryby na talerzu - w końcu to coś, co zna od maleńkiego. Oto przepis na przepyszne danie rybne zarówno dla 7 - 8 - miesięcznego bąbla jak i jego rodziców!

Pstrąg z warzywami 

Składniki:

Proporcje na ok. 5 - 6 obiadków dla niemowlaka (tudzież 3 bliźniacze obiadki;)), jeśli robimy wspólny obiad - dodatkowo po jednej rybie na osobę i 2x tyle warzyw:
1 pstrąg
pęczek natki pietruszki
cytryna (jeśli wprowadziliśmy ją już do diety dziecka
2-3 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/4 selera
oliwa
masło

Sposób przygotowania:

Pstrąga najlepiej przygotować na parze lub w piekarniku, w obu przypadkach zawijamy rybę z farszem i ziołami w folię aluminiową. Rybę porządnie umyć, nafaszerować sporą ilością natki pietruszki i połówkami plastra cytryny. Dla najmłodszych wystarczy pietruszka. Dla starszych dzieci i rodziców - możemy przyprawić dodatkowo pstrąga solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, a do farszu dodać krążki pora. Przygotowaną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na folii aluminiowej. Zielona pietruszka łagodzi ostry rybny smak, można więc ułożyć rybę na dodatkowych gałązkach. Skropić oliwą i cytryną. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika na 20 min.

Warzywa (marchew, pietruszkę i seler) utrzeć na tarce.
Wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem (pół łyżki wystarczy), przez 5 min mieszając zeszklić, a następnie dodać niewielką ilość wody i dusić przez kolejne 10 - 20 min. Dla małych dzieci, powinny być mięciutkie, dla starszych - pyszne są nieco chrupiące i doprawione curry. Warzywa przygotowane w ten sposób są słodziutkie i doskonale pasują do ryby, ale można je też podać z ryżem jako osobne danie.

Najmłodszym dzieciom, które mają jeszcze problemy z gryzieniem podlewamy warzywa większą ilością wody i miksujemy z kawałeczkami ryby, dla tych uzbrojonych już w wystarczającą ilość zębów - dodajemy kawałeczki ryby do warzyw i gotowe. Najstarsze poradzą sobie na szczęście same z rybą na talerzu ;)





Uwaga: Ości pstrąga łatwo oddzielić, ale mimo wszystko warto przynajmniej 2 razy zrobić przegląd "wyskubanych" kawałeczków ryby zanim dodamy je do warzyw.

<- Oto efekt końcowy - danie dla 8 - zębnych rybożerców ;)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz