![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXlKD5VGUTBnjWCVMzBIWJk_af2I9hsS4_eBQ_DYGNvCPDjGmGpFFB7y0S9u2CZzLj4mSwxhdJZad1yG3An5Ip8-OGATMHjIAbl9yV2ti67fZrxl6Bj16nAgbvz5BpNbx5Tv0Q0md4UZTU/s1600/2014-09-28+13.05.38.jpg)
Kotleciki z dyni
Składniki:
1 średniej wielkości dynia, najlepiej Hokkaido - można jeść ze skórką, która jest najpyszniejszą częścią ;)1 ząbek czosnku
1 jajko
3/4 szklanki bułki tartej
klika garści pestek z dyni
papryka słodka w proszku, papryka ostra, sól, pieprz - do przyprawienia
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na kawałki, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy, aż stanie się miękka, ale się nie rozpada (ok 15-20 min). Jednocześnie prażymy pestki dyni na suchej patelni. Pamiętajcie, żeby zdjąć ją z ognia jak tylko nasiona zaczną się rumienić, na nagrzanej patelni szybko przyrumienią się jak należy.
Po przestygnięciu cząstek dyni, dodajemy pozostałe składniki. Pestki dyni kruszę, zanim wymieszam z resztą masy, żeby dziewczynki mogły zjeść bezpiecznie kotleciki. Ugniatamy całość jak na zdjęciu poniżej. Osobiście wolę, kiedy zostają drobne cząstki dyni, ale można zblendować wszystko, a na koniec dodać jedynie pestki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjaElSB09H7iNqGL8PrxwGKc7T8QxZDy3j4NmpDpnFoClANmAOKzjt6FMbX6ysO0fS4Fgv8ubrYZL_Bh1Rj_fmRHa9o3h2D6vwHLYSuYyzBWLm4k9T9hStLB4I-pxcX_f6gN05oEsuNS36R/s1600/2014-09-28+12.05.51.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3L0szvZ-YeCchSZgJa9DEESFNhHo8QwHR6Lgghxty0Z8NXSDZttbl14RTBV1xifw9VJ6FoJORNyI9jpc6r25N5F98kKl5kDuoehA6qJXT1LFq5Z4BnthxukOoX4wpRHfSqgczV3QrIUqH/s1600/2014-09-28+12.24.54.jpg)
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które smażymy na patelni. Dziewczynkom aż się uszy trzęsą kiedy dostają takie wegetariańskie kotleciki z dyni. Świetnie smakują z sosem musztardowo-miodowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz